I alla nordiska länder har arbetsgivare skyldigheter att förbygga och agera vid sexuella trakasserier. Trots detta finns det stora problem iarbetslivet, vilket inte minst uppmärksammats i samband med den internationella kampanjen Me too. I denna kartläggning vill vi synliggöravilken lagstiftning som gäller vid sexuella trakasserier i arbetslivet i Norden.
Under hösten 2017 har kampanjen Me too fått stort genomslag i många delar av världen, inte minst i Norden. Den har inneburit att kvinnor har delat med sig avsina erfarenheter av sexuella trakasserier och gått samman i gemensamma upprop för att uppmärksamma frågan.Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker en annan persons värdighet. Rent konkret kan det handla om att en person kommenterarbrösten eller skickar en bild på sitt könsorgan till sin kollegas telefon. Det kan vara kunden som tar säljaren på rumpan eller chefen som skickar ett mejl och frågar ommedarbetaren vill ha sex.
Vittnesmålen från Me too-kampanjen visar att denna form av kränkande behandling – som framförallt drabbar kvinnor – är utbredd på arbetsplatser i Norden.Berättelserna synliggör också att den som står bakom fysiska närmanden eller verbala sexuella inviter sällan får ta konsekvenserna av sitt agerande, trots att sexuellatrakasserier är olagligt i Norden. Med bakgrund av detta har NIKK (Nordisk information för kunskap om kön) kartlagt hur lagstiftningen och skyddet ser ut iarbetslivet i Norden.