Vi inleder med en kort beskrivning av NCHSA, det centrum som fått föreliggande utvärde-ringsuppdrag. Nordic Centre for Health and Social Assessment (NCHSA), verksamt vidNordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV), har till uppgift att erbjuda nordiska organisationer och institutioner inom välfärdsområdet utvärderingskompetens på uppdragsbasis. NCHSA håller samman ett kunskapsnätverk knutet till NHV som består av en mix av forskare som i sina uppdrag tillämpar vetenskaplig metodik. NCHSA är kopplad till akademiska institutioner vilket innebär att NCHSA endast tar uppdrag vars resultat och erfarenheter får användas i forskningssammanhang. NCHSA har, enligt styrelsens intentioner, under de första verksamhetsåren 2008-2009 koncentrerat uppdragen till Norge och Sverige. För mer utförlig information hänvisas till www.nchsa.se.
Västra Götalandsregionen (VGR) har, via Regionöverläkare Karin Stenqvist, önskat en utvärdering av Enheten för Asyl- och flyktingfrågor (EAF) vid kanslienheten på hälso- och sjukvårdsavdelningen. EAF bildades 2004 och sägs ha skördat framgång-ar i sitt arbetssätt genom att ha skapat ordning, struktur och rutiner för hälso- och sjukvård till asylsökande och flyktingar. Man vill gå vidare genom att samtidigt som man bevarar sin initiala flexibilitet också utvecklar sin förmåga till förnyelse. Önskan om utvärdering ska ses som ett sätt att dels dokumentera och analysera verksam-hetens framgångsfaktorer, dels ge input till den avsedda förnyelsen. Uppdraget har lämnats till NCHSA. Det har genomförts av fil dr Lennart Carlsson, forskaranknuten till Karolinska Institutet. Lennart Carlsson ingår i NCHSA:s kunskapsnätverk.Uppdraget gäller genomförandet av en utvärdering med lärande ansats, där enhe-tens roll som kunskaps- och kommunikationsnav för hälso- och sjukvårdsfrågor för asylsökande ska beskrivas, analyseras och värderas.
Genomförande
Uppläggningen av arbetet har planerats och genomförs i tre faser enligt följande
- dokument studie inklusive litteraturgenomgång
- självvärdering genomförd av enhetens båda medarbetare
Dokumentstudien och självvärderingen genomfördes under hösten 2008. Intevjuer och komplettering av uppgifter till dokumentstudien genomfördes i huvudsak under första kvartalet 2009.
En styrgrupp bestående av tre forskare vid NHV har följt och kommenterat arbetet under dess gång.
EAF har analyserats ur tre olika aspekter. Den första handlar om enhetens uppdrag och organisering och omfattar: enhetens uppdrag, enhetens organisationsform och organisatoriska placering, rutiner för hälsoundersökning samt de asylsökandes boende- eller vistelseformer. Den andra handlar om information, där uppgiftsflöden mellan organisationsenheter analyseras. Den tredje handlar om relationering, där förmåga till nätverksbyggande analyseras.I analogi med den lärande ansatsen i utvärderingsarbetet avslutas rapporten med tre strategiska frågeställningar som bedöms viktiga att uppmärksamma inför fram-tiden. Dessa redovisas nedan.SlutsatserEAF upplevs av omvärlden som en trygg, tillförlitlig och uppdaterad kunskapskälla inom ett besvärligt verksamhetsfält. Verksamheten är dock sårbar genom sin liten-het beroende på att den bygger på ett nära samarbete mellan två medarbetare med kompletterande kompetenser. Utvärderingen visar att EAF har hög måluppfyllelse vad gäller både antal genomförda hälsoundersökningar och den tidsgräns på två månader som satts som mål för dessa undersökningar. Med detta menas att hälso-undersökning är utförd inom denna tidsgräns efter den asylsökandes ankomst till Sverige. Ett arbete som möjliggör kvalitetssäkring av hälsoundersökningar inklusive hälsosamtal har satts igång. Enhetens framgångsformel re – en sjuksköterska och en ekonom. Medarbetarna har korta beslutsvägar genom sin centrala placering. De har hälso- och sjukvårdsled-ningens förtroende och ges därmed möjlighet att arbeta självständigt. Enhetens re-sultat är mätbart och EAF fungerar idag som ett förtroendeingivande kunskapsnav för frågor om asylsökandes hälso- och sjukvård.
1. Hur bidrar häslo- och sjukvårdslednigen till att ge EAF fortsatt legimitet?
2. Hur omprövas uppdraget till EAF? Fokus på vårdens innehåll och kvalitet.
3. Hur säkerställer EAF att verksamheten fungerar om fem år?
Göteborg: Nordic School of Public Health NHV Göteborg, Sweden , 2010. , p. 36