I 2015 overtager Danmark formandskabet for Nordisk Ministerråd. Danmark overtager dermed stafetten i et samarbejde, der gennem årene har bidraget til at udvikle de nordiske lande og fællesskabet mellem dem. En af de værdier, som er med til at binde de nordiske lande sammen, er ligestilling. Det er ikke kun i forhold til den nordiske sammenhængskraft, at ligestilling har stor betydning, ligestilling er også en del af det nordiske brand, og noget vi kan være stolte over.
De nordiske lande er på vej ud af den økonomiske krise og kan igen begynde at fokusere på vækst. Ligestilling er en del af vejen til øget vækst; ved at bryde med det kønsopdelte uddannelsesvalg og give piger og drenge, kvinder og mænd de bedste muligheder for at udfolde sig frit i det offentlige rum, skaber vi de bedste betingelser for vækst. Det gør vi, fordi vi ved at fokusere på øget ligestilling øger mulighederne for, at talentmassen udnyttes bedst muligt.
Den økonomiske krise har sat de nordiske velfærdsstater under pres og som følge heraf, har de nordiske lande videreudviklet velfærdsydelserne. I udformningen af morgendagens velfærdsydelser er det også relevant, at indtænke piger og drenge, kvinder og mænds forskellige behov, adfærd og betingelser. Det kan bidrage til mere målrettede og borgernære ydelser, øget kvalitet, effektivitet og samtidig fremme ligestillingen mellem kvinder og mænd.
Arbejdet for at fremme ligestilling er centralt – ikke bare i de enkelte nordiske lande– men også på tværs af Norden. Det er Danmarks vision fortsat at videreudvikle det nordiske ligestillingssamarbejde, og det vil Danmark arbejde på under formandskabet i 2015.
København: Nordisk Ministerråd, 2014. , p. 15